Przy jakim przebiegu wymienić pasek rozrządu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • waldo7
    Classic
    • 2010
    • 4

Panowie
    Zawsze ( dopuki auta się nie sprzedają jak "swieże bułeczki " ) auta na wyprzedazy rocznika bedą tańsze . Proponuje udać sie do dealera i zapytac o faktyczną cenę . Ja tak zrobiłem przy okazji wizyty po lakier ( co prawda chodziło o 1.4 TSI FL ) no i wyszło o ponad 6 tys drozej . Oczywiscie doliczam to co mi dorzucili w zeszłym roku + zywą gotówkę
    waldo
  • JACK F
    Classic
    • 2009
    • 19

Ok1 kupiłem miesiąc temu 1,9D ahf,ma najechane 233k pasek był wymieniany przy 170k.
    Czy już pora ,czy mogę jeszcze bezpiecznie pojeżdzić.Słyszałem że przy takim przebiegu
    wymienia się częściej...
    będzie OK.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

JACK F, Jeśli to pewne,że pasek zmieniono przy 170 kkm,to jeszcze bez obaw jakieś 20 kkm możesz jeździć.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ja wymieniam pasek co 80 tyś. nie ważne, że książka mówi inaczej. już raz mi silnik "wyskoczył" z oprawek.

Komentarz

• domelw1
          Classic
          • 2008
          • 12

Słyszałem że w dieslu trzeba wymieniać trochę częściej jak w benzynie a w benzynie zalecają około 90kkm więc radze zmienić tym bardziej że ma już spory przebieg i coś może nie wytrzymać :?
          Domelw1

Komentarz

• pantol
            Elegance
            • 2004
            • 754

Zamieszczone przez domelw1
            Słyszałem że w dieslu trzeba wymieniać trochę częściej jak w benzynie a w benzynie zalecają około 90kkm więc radze zmienić tym bardziej że ma już spory przebieg i coś może nie wytrzymać :?
            :shock: No to chyba jakaś nowa teoria
            Jarek "Vinci"

Komentarz

• fabia2
              Rider
              • 2008
              • 260

Jak juz to jest zgoła odwrotnie :roll:
              Auto jest Bogiem, a prędkość nałogiem.

Komentarz

• Deco
                Rider
                • 2008
                • 612

Można wymieniać razem z olejem co 15.000 km tylko po co. 90.000 jest ok. Ja wymieniłem po 120.000 moi znajomi w Golfach IV i Octaviach też wymieniają w granicach od 90 do 120 tyś km

Komentarz

• mawis
                  Classic
                  • 2008
                  • 28

spytam inaczej - a co ile lat?

Komentarz

• stecu
                    Classic
                    • 2008
                    • 31

wg mnie również co 90kkm jest ok i ja kierowałbym sie przebiegiem
                    Octavia 1.9TDI ASV Elegance '04

Komentarz

• pantol
                      Elegance
                      • 2004
                      • 754

Zamieszczone przez mawis
                      90 kkm lub 5 lat. Należy pamiętać, że nie tylko przebieg (zużycie mechaniczne) ale i czas (starzenie się gumy, plastiku itp) mają wpływ na kondycje elementów składowych.
                      Jarek "Vinci"

Komentarz

• domelw1
                        Classic
                        • 2008
                        • 12

Zamieszczone przez fabia2
                        Jak juz to jest zgoła odwrotnie :roll:
                        Tak wystapiło tu małe przejęzyczenie chodziło mi o to że w dieslu pasek wymienia minimalnie rzadziej niż w benzynie ale bym sugerował że około 90000km
                        Domelw1

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

Zamieszczone przez mawis
                          a jaki jest sens kierowania sie wiekiem? przecież może być auto 10 letnie z 70kkm i co? :roll:
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• imitech
                            Drive
                            • 2008
                            • 47

Zamieszczone przez Maru 123
                            Zamieszczone przez mawis
                            a jaki jest sens kierowania sie wiekiem? przecież może być auto 10 letnie z 70kkm i co? :roll:
                            No właśnie o to chodzi, że jak ktoś mało jeździ to powinno się wymienić nie rzadziej niż raz na 5 lat, bo następuje naturalne z czasem zużycie materiałów itd.

pozdro

Komentarz

• kruk4
                              Rider
                              • 2008
                              • 656

a ja myślałem że pasek co 60 000 sie wymienia
                              po 60 000 jak wymieniłem to pompa wody igła a pasek wyglądał jak nówka ale to tylko wizualnie
                              OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                              MOJE CAR AUDIO
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• karpecik
                                Rider
                                • 2004
                                • 279

Ja serwisuję auto tylko na ul. Grochowskiej Sinclan-bis.
                                Mam wyraźnie zaznaczone, że NIE wymieniono paska po 90 tys km. Może dlatego, że moja żona tak delikutaśnie jeździ i żadnych oznak zużycia nie było?
                                Auto z końca IV 2004 i przebieg na dziś około 110.000 km.
                                I co? Jak pieprznie to będę się bujał z serwisem? że powinni zrobić a nie zrobili?

Komentarz

• fabia2
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 260

guma parcieje - główny powód :wink:
                                  Auto jest Bogiem, a prędkość nałogiem.

Komentarz

• DGW
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 2330

Zamieszczone przez Maru 123
                                    przecież może być auto 10 letnie z 70kkm i co? :roll:
                                    i rozrząd jest do wymiany drugi raz :lol:
                                    Zamieszczone przez karpecik
                                    I co? Jak pieprznie to będę się bujał z serwisem? że powinni zrobić a nie zrobili?
                                    jeśli serwisujesz auto u nich cały czas to podjedź i poproś o wyjaśnienie a następnie o zapewnienie na papierze że wszystkie elementy składowe rozrządu są ok a najlepiej niech napiszą jaki przebieg może3sz an nich zrobić :?
                                    NFPNorth-West
                                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                    WARSZTAT www.dsize.pl
                                    ->
                                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• lunio666
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 78

Może dlatego, że moja żona tak delikutaśnie jeździ i żadnych oznak zużycia nie było?
                                      A co ma piernik do wiatraka 90kkm to 90kkm niezaleznie jak jezdzisz pasek, rolki i napinacz sie zuzywaja.

PS slyszalem ze max mozna zrobic 120kkm ale osobiscie tego niepolecam bo jak pasek walnie to silnik to remontu a raczej do wymiany. dlatego wymienia sie co 90kkm bo jest to granica bezpieczenstwa.

Komentarz

• Deco
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 612

Zamieszczone przez lunio666
                                        Może dlatego, że moja żona tak delikutaśnie jeździ i żadnych oznak zużycia nie było?
                                        A co ma piernik do wiatraka 90kkm to 90kkm niezaleznie jak jezdzisz pasek, rolki i napinacz sie zuzywaja.

PS slyszalem ze max mozna zrobic 120kkm ale osobiscie tego niepolecam bo jak pasek walnie to silnik to remontu a raczej do wymiany. dlatego wymienia sie co 90kkm bo jest to granica bezpieczenstwa.
                                        Nie ma określonej granicy max. Ja zrobiłem 120 kkm i tak mi ćwierkała rolka, że wolałem wymienić. Znajomy ma już 140 kkm i będzie na dniach wymieniał. Jednak po 90 kkm lub 5 latach ryzyko zerwania paska albo uwalenia się rolki, napinacza lub pompy wody jest większe a koszty naprawy po zerwaniu się paska mogą być bardzo bolesne dla kieszeni.
                                        Zaleca się wymianę przy 90 kkm lub 5 lat i lepiej się tego trzymać.

Komentarz

• kmink
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1360
                                          • Superb III (3V3)

Własnie za kilka dni być moze stane sie wlaścicielem auta z silnikem BXE - co ile w tym motorze wymienia sie ,,rozrząd''? co 90tyś czy rzadziej? - prosze o sprawdzone info
                                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez kmink
                                            co 90tyś czy rzadziej? - prosze o sprawdzone info
                                            Przecież koledzy juz tu pisali :evil: . Rozrząd (kompletny) wymienia sie co 90 tys km lub co 5 lat. Kurcze ludzie czytajcie wczesniejsze posty !!
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• kmink
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1360
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                              Zamieszczone przez kmink
                                              co 90tyś czy rzadziej? - prosze o sprawdzone info
                                              Przecież koledzy juz tu pisali :evil: . Rozrząd (kompletny) wymienia sie co 90 tys km lub co 5 lat. Kurcze ludzie czytajcie wczesniejsze posty !!
                                              możesz mi napisać/pokazać gdzie dokładnie ktos napisał ze w silniku BXE wg. ASO/ksiazki serwisowej itp. ,,rozrząd wymienia sie co tyle a tyle km?

Kupuje samochód który byl serwisowany mam do wyoru dwa jeden ma najechane 96tys km a drugi 117tys km i nie wiem czy one juz sa po wymianie czy przed wymianą rozrządu - mam nadzieje ze zosatne o wszystkim poinformowany we wtorek jak bede brał auto na kilka dni na jazde próbną ale różnie bywa - moze ktos bedzie chciał mnie w balona zrobić a w Norge wymiana rozrzadu ok 5000-7000zł
                                              Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                              https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez kmink
                                                możesz mi napisać/pokazać gdzie dokładnie ktos napisał ze w silniku BXE wg. ASO/ksiazki serwisowej itp. ,,rozrząd wymienia sie co tyle a tyle km?
                                                Kolego a mozesz mi pokazac model auta (z paskiem rozrzadu) w którym w zalezności od pojemnosci silnika rozrząd wymienia się w róznych terminach ??!!
                                                W każdej jednej Octavii niezaleznie czy ma 1.6 MPi czy 2.0 TFSI lub 1.9 TDI rozrząd wymienia sie po 90 tyś lub 5 latach, a koledzy napisali to na poprzedniej stronie oraz ... 1 post powyżej Twojego i dodatkwo napisał to kolega który ma Octavie z 1.9 TDI - czasem naprawdę warto poczytać wcześniejsze wpisy w wątku 8)

[ Dodano: Sob 14 Mar, 09 20:36 ]
                                                Zamieszczone przez kmink
                                                Kupuje samochód który byl serwisowany mam do wyoru dwa jeden ma najechane 96tys km a drugi 117tys km i nie wiem czy one juz sa po wymianie czy przed wymianą rozrządu - mam nadzieje ze zosatne o wszystkim poinformowany we wtorek jak bede brał auto na kilka dni na jazde próbną ale różnie bywa - moze ktos bedzie chciał mnie w balona zrobić
                                                Dlatego pierwszą rzeczą którą należy zrobić po kupnie używanego samochodu jest wymiana rozrządu No chyba ze masz 200% pewności, że był niedawno wymieniony. W przecienym wypadku niezaleznie od przebiegu kupionego auta nalezy wymienić rozrząd.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• darek1971
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 21
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Kolega ma racię wymiana rozrządu i oleju z filtrem to pierwsza czynność jaką powinieneś zrobić po kupnie samochodu używanego.

Komentarz

Pracuję...